Nagyvilág

2010.12.21. 09:51

Benzinvezeték robbant Mexikóban - már 28 halott

<p>A mexikói hatóságok nyomozást indított hétfőn az egy nappal korábban történt benzinvezeték-robbanással kapcsolatban. A legfrissebb adatok szerint 28 ember halt meg a szerencsétlenségben.</p>

Az első tájékoztatások szerint a hatalmas robbanást a vezetéket megcsapoló tolvajok okozták. A robbanásban, és az azt követő tűzben több mint harminc ház teljesen megsemmisült. A mexikói hadsereg egységei hétfőn teljesen lezárták a robbanás által érintett területet a Mexikóvárostól keletre található San Martin Texmelucanban. Mexikói tisztségviselők közlése szerint emberölés vádjával fognak eljárást indítani.

A vizsgálatban részt vesznek a mexikói olajvállalat szakértői is. A cég még nem zárta ki annak lehetőségét, hogy nem tolvajok, hanem a vezeték egy hibája okozta a robbanást. A katasztrófában 28 ember halt meg, míg a sérültek száma 52.

Tűzfolyóvá változtak az utcák

Petroleos Mexicanos állami olajcég vezetékén vasárnap, napfelkelte előtt történt robbanás. Tisztségviselők közlése szerint a nagy nyomás alatt álló vezeték megcsapolása után az üzemanyag irányíthatatlanul ömleni kezdett a környéken, majd csak egy szikra kellett, hogy "tűzfolyóvá" változzanak az utcák.

A hajnali robbanás után a város nagy részét fekete füst borította el, amelyet több mint harminc kilométeres távolságból is látni lehetett. A robbanás erejétől egy három kilométeres sugarú körben törtek ki ablakok. 32 ház teljesen megsemmisült, és nagyjából 83-ban keletkeztek károk.

Helyi lakosok elmondása szerint bűnbandák rendszeresen megcsapolják a mexikói állami olajcég vezetékeit, hogy az ellopott üzemanyagot a területen áthaladó teherautóvezetőknek adják el. A mexikói hatóságok adatai szerint a vezetékek megcsapolása évente nagyjából tízmilliárd pesós (166 milliárd forint) kárt okoz Mexikónak.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!