Nagyvilág

2010.12.02. 19:53

Franciaországi szerverre menekült a WikiLeaks

<p>Részlegesen egy franciaországi és egy svédországi szerverről üzemel tovább a WikiLeaks oldal. Ezt a politikai iratok kiszivárogtatásairól ismert oldalhoz közeli forrás közölte. A névtelenséget kérő informátor szerint azért volt szükség a francia szolgáltatóra, mert szerdán az Amazon lekapcsolta szerveréről a weboldalt.</p>

Az AFP szerint az Amazon amerikai kormányzati nyomásra szabadult meg a WikiLeakstől, miután a weboldal elkezdett publikálni vasárnap 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot, amelyeket világlapoknak is átadott az ellene indított hackertámadások miatt.

A Wikileaks szerdán nem volt elérhető, blokkolását nem indokolta az Amazon. Joe Lieberman független amerikai szenátor, akit döntéséről értesített az Amazon, azt mondta:"a cég helyesen döntött, hogy lekapcsolta őket, mert ezzel példát is ad másoknak, akiket a Wikileaks használni akar szerverként, hogy illegálisan szerzett anyagokat közzé tegyen"

Zombi-komputerek tömegével támadták a szervert

A csütörtöki közlés szerint a weboldal az OVH nevű franciaországi szolgáltató szerveréről üzemel részlegesen, miközben megmaradt egy svédországi szerveren is. Az AFP-nek nyilatkozó forrás szerint rövid ideig tarthat csak ez az állapot, mivel"további támadások várhatók a WikiLeaks ellen, ezért lehetséges, hogy másnap más országba, más szerverre kell menniük". Az OVH nem kommentálta a hírt.

A WikiLeaks ellen úgynevezett szolgáltatás-megtagadás alapú (DDoS) támadásokat indítottak, a weboldal szerint "zombi-komputerek tömegével". Ezek a normális számítógépek, amelyek vírussal vannak feltöltve, parancs alapján egyszerre zúdulnak rá a céloldalakra, illetve a szerverekre, majd gyakorlatilag kiütik azokat.

WIKILEAKS:"Moszkva vesztegetett" a Halálkufár kiadatásának megakadályozására

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!