Nagyvilág

2010.12.20. 19:46

Hat év börtön egy iráni filmrendezőnek

<p>Hatéves börtönbüntetésre ítélték hétfőn Teheránban Dzsafar Panahi iráni filmrendezőt - közölte a filmes ügyvédje. Az iráni ellenzék szószólójaként is ismert Panahit emellett eltiltották a filmkészítéstől 20 évre, ennyi ideig el sem hagyhatja Iránt.</p>

A filmes ellen a vád "a rendszer elleni propaganda". Emiatt nem csinálhat filmet, nem írhat forgatókönyvet, nem utazhat külföldre és sem iráni, sem pedig külföldi médiának nem adhat interjút 20 évig.  Panahi ügyvédje az ítélet után azt mondta: fellebbeznek a döntés ellen.

A filmrendezőt március 1-jén tartóztatták le feleségével és lányával együtt. Rögtön letartóztatása után iráni illetékesek azt mondták: azért fogták el, mert "rendszerellenes" filmet csinált a Mahmud Ahmedinezsád iráni elnök 2009-es újraválasztása után kialakult zavargásokról. Panahi "Circle" (Kör) című filmje 2000-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlán díját, 2006-ban két alkotása Ezüst Medve díjat nyert a Berlini Filmfesztiválon.

Márciusi letartóztatása után több világszerte ismert rendező, köztük Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ang Lee és Oliver Stone is tiltakozott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!