Nagyvilág

2010.12.13. 12:35

Januártól szabad a turistaút Csernobilba

<p>Az ukrán katasztrófavédelmi minisztérium már 2011 januárjától engedélyezi a szervezett turistalátogatásokat a csernobili zónába – adta hírül hétfőn a Kárpátonfo.net hírportál.</p>

A kárpátaljai születésű Viktor Baloga katasztrófaügyi miniszter szerint azért kell megnyitni Csernobil kapuit, hogy az emberek meg tudjanak ismerkedni az ottani helyzettel.

Helen Clark, az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetője Viktor Balogával folytatott találkozója során elmondta, hogy az embereknek fel kell ismerniük a nukleáris biztonság fontosságát, és meg kell ismerkedniük a csernobili katasztrófa felszámolásában részt vevő bátor emberek életével, illetve azoknak a sorsával, akik a csernobili zóna elhagyásával örökre elhagyták otthonaikat.

Helen Clark kijelentette, hogy az ENSZ továbbra is támogatni fogja az új szarkofág építését, majd hozzátette, hogy a nemzetközi közösség érdekelt abban, hogy ez a projekt sikeresen megvalósuljon. A Rendkívüli Ügyek Minisztériuma tervei szerint 2011 januárjától rendszeres túrákat szerveznek majd a turisták számára a csernobili zónába.

Kapcsolódó:

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!