Nagyvilág

2010.12.25. 08:41

Karácsonykor sem szűnik az európai hókáosz

<p>Több ezer utas rekedt szombaton a legnagyobb párizsi reptéren, miután több száz karácsonyi járatot kellett törölni Európa szerte a hideg időjárás és a hóviharok miatt - közölték a repülőtér illetékesei.</p>

A Roissy-Charles de Gaulle reptéren négyszáz járat nem indult el, így csaknem 30 ezer utas nem jutott el célállomására a hó és a hideg miatt - közölte a reptér igazgatója, Patrice Hardel. Szombatra a helyzet valószínűleg javul majd, de így is sok utasnak el lett rontva a karácsonya. A reptéren 200 utas töltötte a péntek éjszakát tábori ágyakon.

Belgiumban és Németországban szintén járatokat kellett törölni, sőt sokan az utakon töltötték a péntek éjszakát a havazás miatt.

Franciaország északi részén 40 utasnak egy vonaton kellett éjszakáznia, miután a szerelvény elakadt a hóban: a Vöröskereszt helyi munkatársai hoztak nekik takarókat és meleg italokat. A hófúvás okozott gondot Franciaország északi és keleti részén, ahol csaknem 10 ezren maradtak áram nélkül.

Belgiumban 10-20 centiméter hó esett az éjszaka, emiatt több busz és taxi nem jutott el célállomására Brüsszelben és járatokat is kellett törölni a belga főváros repterén.

Egy 47 éves nő meghalt

Németországban még szombaton is várnak nagy havazást, de már pénteken sem közlekedtek a hó miatt a vonatok Hannover és Berlin között. Az ország harmadik legnagyobb repterét Düsseldorfban pénteken néhány órára be kellett zárni. Aachenben két uszoda teteje is beomlott a hó súlya alatt, áldozatai nem voltak a baleseteknek. Egy 47 éves nő viszont meghalt, amikor ráesett egy hó súlya alatt letört hatalmas ág egy erdőben Németország északnyugati részén.

A dán Bornholm szigetén a péntek éjszakát turisták százainak katonai barakkokban illetve egy komphajón kellett tölteniük, mivel a hó miatt nem jutottak tovább.

Nagy-Britanniában a meteorológusok újabb havazásra és jeges utakra figyelmeztetnek Anglia észak-keleti részén és Kelet-Skóciában. A vonatközlekedés az ország nagy részén megbénult, viszont a Heathrow reptéren a forgalom nagyjából normalizálódott az elmúlt napok kaotikus állapotai után.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!