Nagyvilág

2010.12.15. 18:46

Kész kivizsgálni az EU a koszovói kormányfő elleni súlyos vádakat

<p>Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője szerdán bejelentette, hogy Brüsszel "nagyon komolyan veszi azokat az állításokat, amelyek szerint a koszovói kormányfő háborús bűntetteket követett el és részt vett a drog - valamint az illegális szervkereskedelemben."</p>

Catherine Ashton szóvivője, Maja Kocijancic azt mondta: "a főképviselő látta az erről szóló jelentést, és ha a jelentéstevő, Dick Marty konkrét bizonyítékokat tár fel, akkor az ügy az illetékes hatóságokhoz, köztük az EULEX-hez, az Európai Unió koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziójához kerül".

Az említett jelentést Dick Marty, svájci emberi jogi szakértő készítette az Európa Tanács megbízásából, és csütörtökön mutatja be Párizsban, európai diplomatáknak. Kiszivárgott információk szerint a jelentés azt állítja, hogy Hashim Thaci koszovói miniszterelnök egy albán bűnszervezet feje, és a csoport az 1998-99-es Szerbiával vívott háború idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) részeként fegyvereket, heroint és szerveket csempészett Kelet-Európában.

Albániában operálták ki a szerveket

A jelentés szerint a csoport titkos börtönhálózatot épített ki Albániában, és a börtönökben főleg szerb foglyok szerveivel folytatott illegális szervkereskedelmet. A jelentés szerint Thaci egyik embere szervezte az üzletet. A koszovói kormány már kedden hazugságnak nevezte a jelentés állításait, amelyek célja Pristina szerint az ország vezetőinek lejáratása.

Dick Marty azután kezdett vizsgálódni, hogy a Hágai Nemzetközi Büntető Bíróság korábbi főügyésze, Carla Del Ponte 2008-ban azt állította: nem engedték, hogy az UCK vezetői után vizsgálódjon. Del Ponte azt is mondta, hogy az UCK elfogott szerbeket juttatott át Albániába, ahol aztán kioperálták a szerveiket.

Az Amnesty International, nemzetközi emberi jogi szervezet már felszólította az Európai Uniót, hogy "azonnal kezdjen vizsgálatot" Thaci ügyében."A háború idején eltűnt szerbek, cigányok, albánok családjai régóta várnak az igazságtételre. Megérdemlik, hogy megtudják, mi lett hozzátartozóikkal" - közölte Nicolas Beger, az Amnesty International munkatársa.

A közlemény szerint "nem lehet az igazságszolgáltatást feláldozni a politikai stabilitás érdekében." Belgrád, amely nem ismeri el a 2008-ban függetlenné vált egykori tartománya, Koszovó szuverenitását, egyelőre óvatos."Nem tudom, milyen jövője van Thaci-nak, ha komolyan fogják venni az Európa Tanács jelentését"- mondta az orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után Vuk Jeremics szerb külügyminiszter, Moszkvában.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!