Nagyvilág

2010.12.15. 17:10

Megtiltották Julia Timosenkónak, hogy elhagyja Kijevet

<p>Nyomozás indult a volt ukrán kormányfő, Julia Timosenko ellen hatalommal való visszaélés gyanújával - közölte szerdán az ukrán főügyészség. A bejelentés szerint megtiltották Timosenkónak, hogy elhagyja Kijevet.</p>

Juri Bojcsenko, a főügyészség szóvivője azt mondta: Timosenko ígéretet tett, hogy nem távozik el a fővárosból. A szóvivő közölte: a volt kormányfő ellen hatalommal való visszaélés és hivatali kötelességének megszegése miatt indítottak nyomozást.

Ez az eddigi legsúlyosabb jogi támadás a volt kormányfő ellen azóta, hogy ellenfele, Viktor Janukovics megnyerte az ukrán elnökválasztásokat, majd lemondásra kényszerítette őt. Timosenko októberben elismerte, hogy a tényeket tárták fel amerikai könyvvizsgálók, akik szerint több csalás is történt a kormányban az ő miniszterelnöksége alatt

A Timosenko-kormány pénzügyeit vizsgáló ellenőrök nyolc havi vizsgálódás után jelentették be két hónappal ezelőtt, hogy az ukrán minisztériumok az előző két évben legalább hat ízben nem az előírt célokra használtak fel költségvetési összegeket, és az ügyletek csalásgyanúsak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a főügyészség nyomozása a könyvvizsgálók megállapításaival van-e összefüggésben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!