Nagyvilág

2010.12.07. 20:32

Nácikhoz hasonlították a kínai vezetőket

<p>Amerikai törvényhozók a náci Németországot rezsimjéhez hasonlították a kínai vezetést, amiért a pekingi kabinet nem engedi kiutazni Norvégiába az átadó ceremóniára a Nobel-békedíjjal kitüntetett kínai demokratát Liu Hsziao-pót.</p>

A férfit hazájában börtönbüntetésre ítélték, államellenes tevékenység címén. A pekingi vezetés ezért azzal vádolta meg Norvégiát, hogy aláássa a nemzetközi kapcsolatokat és felbátorítja a "bűnözőket". A kínai kormányzat ezen kívül megfenyegette azokat az országokat is, amelyeknek küldöttségei, illetve képviselői részt vesznek a Nobel-díjak pénteken esedékes oslói átadási ceremóniáján.

Az amerikai képviselők egy washingtoni sajtóértekezleten sürgették a kínai vezetést arra: engedjék szabadon a Nobel-békedíjjal kitüntettet Liu Hsziao-pót, hogy átvehesse a kínai demokratikus reformköveteléseiért megítélt kitüntetését. A sajtótájékoztatón az amerikai képviselők mellett emberi jogi szervezetek is részt vettek - köztük a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül, valamint a világszerte ismert kínai disszidens Harry Wu.

A republikánus párti képviselő, Frank Wolf szerint Kína abban a tekintetben, hogy nem engedi meg egy kitüntetettnek, hogy elmenjen és átvegye a díját, hasonló a második világháborúból ismert, Adolf Hitler vezette rezsimhez - csakúgy, mint ez egykori Szovjetunióhoz, és a mianmari katonai juntához is.

A kínai Liu Hsziao-pónak októberben ítélték meg az idei Nobel-békedíjat. A férfit Kínában 2009-ben 11 éves börtönbüntetésre ítélték a közrend felforgatásának vádjával, miután többek mellett ős is aláírta a "Charter 08"-as nyilatkozatot, amelyben demokratikus reformokra szólítanak fel az egypárti Kínában.

Beteges egyoldalúság

Az amerikai képviselő, Frank Wolf egyúttal dicsérőn szólt a demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi tervéről, hogy az oslói ceremónián való részvételével "erős jelzést küldjön", és üzenetükben nyilvánvalóvá tegyék: a washingtoni vezetés a kínai értelmiségiekkel közösen kiáll a demokratikus reformokért és az emberi jogok terjesztéséért.

Az amerikai képviselőház egy másik tagja a republikánusok legfőbb külpolitikai szakértője, Ileana Ros-Lehtinen azt mondta, hogy Pekingnek hallgatnia kell azokra, akik beteges egyoldalúsággal vádolják meg a kínai vezetést. A képviselőnő egyúttal szintén ara szólította fel a pekingi kabinetet, hogy engedjék szabadon Liut és feleségét is, akit házi őrizetben tartanak.

Ros-Lehtinen a beszédében megjegyezte, hogy a náci németek 1935-ben szintén börtönben tartották, és nem engedték kiutazni Norvégiába az akkori évben Nobel-békedíjjal kitüntetett pacifista újságírót Carl von Ossietzkyt. Az egykori Szovjetunió vezetői Andrej Szaharovot tartotta távol attól, hogy 1975-ben átvegye a Nobel-békedíjat, a mianmari katonai rezsim tagjai pedig a demokraták ikonjává vált Aung San Suu Kyi-t nem engedték 1991-ben kutazni a Norvégiába, hogy átvegye a neki megítélt Nobel-békedíjat.

"Peking ezzel a Nobel-békedíjasokkal való bánásmód tekintetében egy sorba került hírhedt náci rezsimmel és a burmai (mai nevén mianmari) katonai juntával" - mondta Ileana Ros-Lehtinen. A republikánus párti képviselőnő egyúttal azt kérdezte: "pekingi vezetők, hát nem szégyellik magukat?".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!