Nagyvilág

2010.12.22. 18:41

Szabotázs miatt állnak Nigéria olajfinomítói

<p>A nigériai állami olajvállalat szerdán bejelentette, hogy lezártak hármat az ország négy olajfinomítója közül, az oda vezető nyersolajvezetékek elleni szabotázsok miatt. Az olajcég arra kérte a hadsereget, hogy növeljék az olajvezetékeket őrző katonák számát.</p>

Az NNPC nevű nigériai állami olajcég vezetője egy nappal korábban találkozott a nigériai hadsereg vezérkari főnökével, akitől azt kérte, hogy vezényeljenek több katonát a nyersolajvezetékek védelmére. A cégnek három olajfinomítót kellett ideiglenes lezárnia, miután kettő, oda vezető olajvezetéket is "szabotázs ért" - áll az olajcég közleményében.

A cég azt nem közölte, hogy a finomítók mióta állnak, és azt sem, hogy mikortól indulhat újra a termelés. Az olajban gazdag Nigéria a jó időkben is rossz hatékonysággal üzemelő olajfinomítói miatt nagy mennyiségben kénytelen olajtermékeket importálni.

Azt nem közölték, hogy kik tehetők felelőssé az olajvezetékeket ért szabotázsokért. Általában a Niger-folyó deltavidékén működő, az ország olajvagyonának méltányosabb elosztásáért küzdő fegyveres csoportok, valamint olajtolvajok rongálnak meg vezetékeket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!