Nagyvilág

2010.12.20. 17:51

Vád alá helyezték Julia Timosenkót

<p>Hivatalosan is vádat emelt az ukrán ügyészség Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen hatalommal való visszaélés címén - számolt be hétfőn az ukrán sajtó. Timosenko az ügyészség épületét elhagyva újságíróknak azt mondta: nem hagyhatja el Kijevet, amíg tart ellene a vizsgálat.</p>

A volt kormányfő ellen a hatalommal való visszaélés mellett hivatali kötelességének megszegése miatt emeltek vádat.

Ez az eddigi legsúlyosabb jogi támadás a 2007 és 2010 között a kormányfői posztot betöltő Timosenko ellen azóta, hogy ellenfele, Viktor Janukovics megnyerte az ukrán elnökválasztásokat, majd lemondásra kényszerítette őt. Timosenko októberben elismerte, hogy a tényeket tárták fel amerikai könyvvizsgálók, akik szerint több csalás is történt a kormányban az ő miniszterelnöksége alatt.

A Timosenko-kormány pénzügyeit vizsgáló ellenőrök nyolchavi vizsgálódás után jelentették be két hónappal ezelőtt, hogy az ukrán minisztériumok az előző két évben legalább hat ízben nem az előírt célokra használtak fel költségvetési összegeket és az ügyletek csalásgyanúsak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!