Nagyvilág

2011.01.25. 20:53

A pápával avattatnák fel a komáromi Cirill és Metód-szobrot

<p>Szeretné elérni a szlovák kulturális egyesület, a Matica Slovenská, hogy a komáromi Cirill és Metód-szobrot XVI. Benedek pápa szentelje meg szlovákiai látogatásakor. A kezdeményezésről az egyesület megegyezett a város polgármesterével, Marek Antonnal és a szlovákiai magyarok kulturális egyesülete, a Csemadok városi szervezetével is.</p>

"A pápai felszenteléssel a szoborcsoport kikerülne az állandó támadások kereszttüzéből. Nem azt mondom, hogy a magyarok, hanem bizonyos hülyék támadásaiból" - mondta Marián Tkáč, a Matica Slovenská alelnöke.

XVI. Benedek pápa jövőre látogatna Szlovákiába, Cirill és Metód hittérítők érkezésének 1150. évfordulója alkalmából, ám a látogatás még nem biztos.

A szoborcsoportot 2010 júliusában, Robert Fico miniszterelnöksége idején helyezték Komárom egyik terén a körforgalom közepére. Az alkotás engedély nélküli elhelyezése azonban politikai vitába torkollott.

A Cirill és Metód-szobrot ismeretlenek többször is megrongálták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!