Nagyvilág

2011.01.11. 16:52

Al Jazeera Balkans: hamarosan Szarajevóból indít regionális műsort a csatorna

<p>Szarajevó - Még az idén év elején megkezdi működését az Al Jazeera Balkans hírtelevízió - közölte a társaság kedden.</p>

Az új televízió központja Szarajevóban lesz. Regionális csatornaként szeretne működni, műsorát szerb-horvát nyelven sugározza majd.

A dohai székhelyű Al Jazeera tavaly vett meg egy bosnyák adót a muszlim többségű Szarajevóban.

Sajtóértesülések szerint egy neves horvát újságíró, Goran Milic lesz a bosnyák adó vezetője. A 64 éves zsurnaliszta a 70-es években kezdte karrierjét az akkori Jugoszláviában. Jelenleg a horvát közszolgálati tévé munkatársa, de hamarosan nyugdíjba vonul. Az Al Jazeera boszniai felállásánál segédkező Edhem Foco üzletember azt mondta, hogy még folynak a tárgyalások Miliccsel. Azt is kiemelte, hogy az újságírót bevonták az előkészítési munkálatokba is.

Foco szerint "egyesítjük majd a Balkánt és arra biztatjuk az embereket, hogy osszák meg egymással a jót." Jugoszlávia a 90-es évek elején hullott szét, véres háborúk árán. Az üzletember úgy vélte: a "térség történelmileg is fontos, és persze a fejlődése sem elhanyagolható. Emellett 20-30 millió ember beszéli a szerbet vagy a horvátot. Ez egy izgalmas piac"- tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!