Nagyvilág

2011.01.10. 16:20

Dől a csempészalkohol Iránba

<p>Irán - Több, mint 700 millió dollárnyi alkoholt csempésznek Iránba évente, ennek csak negyedét tudják elkapni a helyi hatóságok - közölte hétfőn az iráni média.</p>

Iránban a muzulmánoknak szigorúan tilos a szesz előállítása, árusítása és fogyasztása az 1979-es győztes forradalom óta. A törvényszegőket súlyos börtönbüntetésre és korbácsolásra ítélik.

Halálesetek az alkohol miatt

A Habar nevű iráni lap hétfőn azt közölte, hogy a jelek szerint mindez nem tántorítja el a csempészeket, akik egyre nagyobb mennyiségben hoznak be az országba alkoholt. A szigorú törvény a házi szeszfőzést sem gátolja, annak ellenére, hogy az iráni média rendszeresen beszámol a csempészek megbüntetéséről és halálesetekről, amelyek a házilag készített alkohollal vannak összefüggésben.

Az iráni média kiemelten foglalkozik az ilyen halálesetekkel elrettentésül. Ez történt 2007 áprilisában, amikor tízen, 2009 márciusában és novemberében, amikor összesen 14-en, és tavaly szeptemberben, amikor hárman haltak meg házilag előállított alkohol miatt. Az Iránban elismert vallási kisebbségek, például az örmény keresztények számára szigorú feltételek mellett engedélyezett az alkohol előállítása és fogyasztása, de csak úgy, hogy azzal nem sérthetik meg a muzulmánok érzékenységét.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!