Nagyvilág

2011.01.19. 11:32

Elkezdődött a dán karikaturista támadójának pere

<p>Megkezdődött szerdán egy dán bíróságon annak a 29 éves szomáliai férfinak a pere, aki egy éve tört be egy dán karikaturista házába, a vád szerint azért, hogy megölje.</p>

A férfi állítólag baltával és késsel fenyegette meg Kurt Westergaardot, aki egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával váltotta ki sok muzulmán ellenszenvét. A rajzoló az őt ért halálos fenyegetések miatt rendőrségi védelem alatt áll.

A bírósági iratokban Mohamed Geele néven azonosított férfi perét a Dánia középső részén található Aarhus város bíróságán tartják, ahol a nagy sajtóérdeklődés miatt egy nagyobb tárgyalóba kellett áthelyezni a tárgyalást - írta az AFP francia hírügynökség. A férfit terrorizmus kísérletével, gyilkossági kísérlettel, hatóság elleni erőszakkal és illegális fegyverbirtoklással vádolják. Akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják az ellen felhozott vádpontokban. A per kilenc napig tart. Az ítéletet várhatóan február első hetében hozzák nyilvánosságra.

A szomáliai férfi 2010. január elsején tört be Kurt Westergaard dán karikaturista házába, egy fejszével fenyegetve meg a rajzolót, aki a fürdőszobában barikádozta el magát. A támadót a kiérkező rendőrök fogták el a házban, miután rálőttek és megsebesítették. A 2005-ben, egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák közül Westergaard rajzolta a legnagyobb felháborodást kiváltó darabot, azt, amelyik egy bomba alakú turbánnal a fején ábrázolja a muzulmán prófétát. A karikatúrák nagy felháborodást váltottak ki a muzulmán országokban, sok helyen halálos áldozatokkal is járó tüntetéseken tiltakoztak azok megjelentetése ellen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!