Nagyvilág

2011.01.10. 14:32

Állandó és ellenőrizhető tűzszünetet hirdetett az ETA

<p>Közleményben tudatta hétfőn az ETA, hogy állandó és általános tűzszünetet hirdet. A baszk terrorszervezet nyilatkozata szerint a tűzszünet garanciája, hogy azt "a nemzetközi közösség ellenőrizheti".</p>

A baszk médiának eljuttatott videó-, valamint spanyol és angol nyelvű írásos közlemény szerint "az ETA szilárdan elkötelezett egy olyan folyamatban, amely tartós megoldást kínál, és véget vet a fegyveres szembenállásnak."

Most először történik meg, hogy a spanyol és francia baszkok egyesítéséért, valamint a szuverén baszk államért több mint 40 éve fegyveres harcot folytató szervezet egyoldalúan hirdet állandó tűzszünetet. Az ETA megalakulása, illetve harcának kezdete óta csaknem 830 ember halt meg.

Nézze meg a videós üzentet:

Az ETA már 2006 márciusában is állandó tűzszünetet jelentett be, de akkor a madridi központi kormánnyal folytatandó tárgyalások függvényében. 2006. decemberében bombát robbantottak a főváros Barajas repülőterének parkolójában, és a merényletben ketten meghaltak. Fél évvel később az ETA formálisan is felmondta a tűzszünetet.

"Itt az idő, hogy történelmi felelősséggel cselekedjen minden fél. Az ETA felszólítja a spanyol és a francia kormányt, hogy fejezzék be elnyomó intézkedéseiket, és a Baszkfölddel szembeni elutasító politikájukat. Az ETA fáradhatatlanul folytatja küzdelmét és erőfeszítéseit a demokratikus megoldásért, de csak addig, ameddig Baszkföldön demokratikus a politikai helyzet"- áll a közleményben.

 
Az ETA tavaly szeptemberben több felhívásban is elkötelezte magát az erőszak befejezésére, egyben nemzetközi közvetítőket kért fel. A spanyol kormány azonban elutasította ezeket, illetve feltételül szabta, hogy az ETA végleges és ellenőrizhető tűzszünetet hirdessen. A kormány szerint a baszk terrorszervezet komolyan meggyengült, miután a spanyol biztonsági erők más országok, főleg Franciaország segítségével rendre elfogták a szervezet vezetőit.

<

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!