Nagyvilág

2011.01.16. 12:57

Meghalt egy francia fotóriporter Tunéziában

<p>Tunézia - Belehalt sérüléseibe vasárnap egy francia újságíró, aki a tunéziai zavargásokról tudósított fotóriporterként.</p>

Lucas Mebrouk Dolegát egy könnygázdoboz találta fejbe és sebesítette meg. A fotós a European Picture Agency párizsi irodájának dolgozott. A 32 éves férfi halálhírét a tuniszi francia konzulátus is megerősítette.

A fotós még pénteken sérült meg egy rendőrségi könnygázgránáttól. A tüntetésekről és annak elfojtásáról készített fotósorozatot, amikor fejbe találta a löveg. Azonnal kórházba szállították, de vasárnap reggelre elhunyt. Ő az első külföldi újságíró, aki életét vesztette a tunéziai zavargásokban.

Tunéziában az éjszaka feszült nyugalomban telt. Több helyről is szórványos lövöldözést lehetett hallani. Fued Mezaa, akit tegnap iktattak be átmeneti államfőnek azt ígérte, hogy nemzeti egységkormányt alakít. Zine al-Abidine Ben Ali elnök pénteken mondott le és menekült el az országból. A tunéziai politikusok most azon dolgoznak, hogy kitöltsék a politikai űrt, illetve, hogy visszaállítsák a rendet. Az elmúlt napokban a zavargások alatt fosztogatások, gyújtogatások is voltak.

A tiltakozás azután pattant ki az észak-afrikai országban, hogy december 17-én egy fiatalember fölgyújtotta magát. Az illegális utcai árustól ugyanis a rendőrök elkobozták áruját. Elkeseredésében szánta el magát az egyetemet végzett, állástalan férfi a lépésre. A demonstrációk egyre terjedtek, a rendőrség ugyanakkor keményen lecsapott a tüntetőkre. A helyi emberi jogi szervezetek több tucat áldozatról számoltak be.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!