Nagyvilág

2011.01.04. 18:56

Pénzhiány miatt elhalasztották a szerb népszámlálást

<p>Októberre kellett halasztani az eredetileg áprilisra tervezett szerb népszámlálást, mert Szerbia 2011-es költségvetése nem adott elég pénzt annak végrehajtására - közölte kedden egy szerb lap.</p>

A december végén elfogadott szerb költségvetés csak tízmillió eurót tett félre az áprilisi népszámlálásra, de az 32 millió eurót fog felemészteni - közölte a Vecsernye Novoszti című szerb lap. A szerb statisztikai hivatal helyettes vezetője az újságnak elmondta: a hiányzó huszonkétmillió eurót az Európai Uniótól szeretnék megkapni.

Szerb hatóságok már fel is vették a kapcsolatot az EU tisztségviselőivel, és elvben már meg is egyeztek arról, hogy Brüsszel megnöveli a szerb EU-csatakozást támogató segély összegét - közölte Miladin Kovacsevics. A statisztikai hivatal helyettes vezetője elmondta: azért kellett elhalasztani a népszámlálást, mert a segélyről szóló döntés meghozatala sokáig tart.

Az idei lesz az első olyan népszámlálás Szerbiában, amelyet Montenegró 2007-es és Koszovó 2008-as elszakadása után tartanak. Legutóbb 2002-ben volt népszámlálás Szerbiában, de akkor Koszovót kihagyták, az ottani politikai feszültség miatt. A szerb hatóságok tavaly novemberben azt közölték, hogy a függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovóban is tartanak népszámlálást. Belgrád nem ismeri el volt tartományának függetlenségét.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!