Nagyvilág

2011.01.23. 17:58

Vizsgálati fogságban a Wikileaks svájci banki informátora

<p>Az ATS hírügynökség vasárnapi jelentése szerint vizsgálati fogságba került Svájcban Rudolf Elmer, aki banktitkokat adott át a kiszivárogtató weboldalnak, a Wikileaks-nek.</p>

Az 55 éves Elmer hétfőn adta át Londonban a bizalmas számlaadatokat adott át CD-t a WikiLeaks alapítójának. A számlatulajdonosok között állítólag német, amerikai és ázsiai vagyonos üzletemberek és politikusok is találhatóak. Rudolf Elmer és Julian Assange közös sajtótájékoztatójukon elmondták: az adatok feldolgozása eltart néhány hétig, csak azt követően hozzák nyilvánosságra. Assange hozzátette, ugyanúgy fogják ezeket az információkat is, mint többit: teljes körű lesz a feltárás.

1,2 milliós pénzbírság

Hétfőn már tudott volt, hogy Elmernek meg kell jelennie egy zürichi regionális bíróságon a banktitok megsértése miatt, amiért már őrizetbe vették 30 napra. A bíróság szerdán hatezer frank, azaz több mint 1.2 millió forint pénzbírságra ítélte Elmert. A bíró szerint Elmer egyszerűen személyes bosszúból adta át az adatokat, mert sértettnek érezte magát egykori munkaadójával szemben.

Elmer először 2007-ben adott át bankszámlaadatokat a bizalmas iratok kiszivárogtatására létrehozott WikiLeaksnek, öt évvel azután, hogy a bank elbocsájtotta. Állítása szerint azért adta át az adatokat, hogy leleplezze az adókerülést lehetővé tevő rendszert. Elmondása szerint még elbocsájtása előtt észrevette, hogy a bank "etikátlan dolgokat tett, amelyek kezdtek bűncselekménnyé válni". A férfi az elmúlt hónapokban többször is hangoztatta: az a célja, hogy a világ megtudja az igazságot az offshore bankszámlákon rejtegetett pénzekről és az adókerülést lehetővé tevő rendszerről.

A svájci ügyészség azonban kétségbe vonja indokait. A hatóság szerint Elmer 2004-ben, két évvel elbocsájtása után felajánlotta a banknak az adatokat ötvenezer dollárért (tízmillió forint) cserébe. Az ügyészség szerint a férfi többször is fenyegető faxokat és e-maileket küldött a bank alkalmazottainak és egy hamis bombariadó mögött is ő állt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!