Nagyvilág

2011.02.19. 13:15

Felgyújtották az ukrajnai Vereckei-emlékművet

<p>Valamilyen éghető anyaggal lelocsolták, majd felgyújtották a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalási emlékművet szombatra virradóan - adta hírül a Mukachevo.net internetes hírújság. A három gyújtogatót forró nyomon elfogta a rendőrség.</p>

A lángokra a hágó közelében fekvő, zömében ruszinok által lakott ukrajnai Verbjazs (Verebes) falu lakosai figyeltek fel hajnali 3 óra körül. Ők értesítették a rendőrséget. A kiérkező járőrnek elmondták, hogy röviddel a tűz észlelését követően egy autót láttak lejönni a hágóról, amely Nyizsnyij Vorota (Alsóverecke) felé tartott.

Elkapták a gyújtogatót

A rendőröknek sikerült forró nyomon megtalálniuk a keresett járművet, és őrizetbe vették annak három utasát, akikről kiderült, hogy valamennyien alsóvereckei lakosok. Egyikük beismerő vallomást tett, elmondva, hogy két barátjával együtt gyújtották meg a magyar honfoglalási emlékművet. Tettük indítékára nem adott magyarázatot. Ellenük várhatóan eljárást kezdeményeznek.

A magyar kormány a múlt évben adta át hivatalosan a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tulajdonába Matl Péter helyi szobrász alkotását, amely az elmúlt években a Kárpát-medence magyarságának zarándokhelyévé vált. Az emlékművet ukrán szélsőséges szervezetek tagjai több ízben is meggyalázták, köztük a Szvoboda nevű nacionalista szövetségnek az aktivistái is, amellyel nemrégiben a magyarországi Jobbik is tárgyalt egy megállapodásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!