Nagyvilág

2011.02.26. 08:38

Újabb műholdat kapott a GPS orosz megfelelője

<p>Oroszország szombaton sikeresen elindította az űrbe az orosz helymeghatározó rendszer egyik műholdját, a kudarcba fulladt decemberi fellövést követően - közölte az orosz űrkutatási ügynökség. A december ötödikén elindított rakéta egy hiba miatt a Csendes-óceánba zuhant, azzal a három műholddal, amelyekkel már teljes lehetne a rendszer.</p>

A műholdat helyi idő szerint hat óra után pár perccel indították el az űrbe az Oroszország északkeleti részén található Pleszeck űrközpontból - közölte az orosz Szövetségi Űrügynökség. A Szojuz-2 rakétát a "legkisebb hiba nélkül" sikerült fellőni. Az orosz mérnökök azonban csak akkor nyugodhatnak meg teljesen, ha a műhold gond nélkül el tud válni a hordozórakétától.

A műhold az orosz helymeghatározó rendszer, a GLONASZSZ része lesz, amelyet az amerikai GPS orosz megfelelőjének szánnak. A rendszer működéséhez 24 működő, és 2-3 tartalék műholdra van szükség, és eddig 22 műholdat állítottak földkörüli pályára - írta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A rendszernek már decemberben teljessé kellett volna válnia, amikor egyszerre három GLONASZSZ műholdat indítottak el a kazahsztáni Bajkonurból. A Proton hordozórakéta azonban letért pályájáról, és a Csendes-óceánba zuhant, 2,5 milliárd rubeles közvetlen kárt okozva Oroszországnak. Az eset miatt Dmitrij Medvegyev orosz elnök elbocsájtotta az űrkutatási ügynökség két magasrangú tagját, miután kiderült, hogy egy egyszerű számítási hiba miatt volt sikertelen az indítás.

Oroszország a tervek szerint még idén újabb három műholdat állít földkörüli pályára egy Prton hordozórakétával, ami után a helymeghatározó rendszer készen áll a működésre. A rendszernek polgári és katonai alkalmazásai is vannak.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!