Nagyvilág

2011.02.12. 10:18

Kampány az ENSZ-BT állandó tagjainak bővítéséért

<p>Németország, Brazília, India és Japán bejelentette, hogy folytatják a közös nyomásgyakorlást az ENSZ Biztonsági Tanácsára, hogy a testület vegyen fel új állandó tagokat a soraiba.</p>

A négy ország (G4) külügyminiszterei pénteken az ENSZ New York-i székházában találkoztak pénteken, hogy elindítsák ezzel kapcsolatos idei kampányukat. A 192 tagú szervezet tagállamai közül többen támogatják az elképzelést, ám nincs egyetértés abban, hogy hogyan reformálják meg az ENSZ biztonsági kérdésekben illetékes testületét.

"Növekszik a nyomás itt, az ENSZ-ben, hogy a tagság végre nézzen szembe a Biztonsági Tanács reális alapon nyugvó megreformálásával, és igazítsa a szervezetet a jelenlegi geopolitikai realitásokhoz" - fogalmazott a találkozó után Antonio de Aguiar Patriota brazil külügyminiszter. Mint mondta, a négy ország szerint azon kell dolgozni, hogy konkrét eredmény szülessen ezzel kapcsolatban a közgyűlés jelenlegi ülésszakában. S.M. Krishna indiai külügyminiszter eközben azt mondta, hogy a tagállamoktól kedvező reakciókat kapott az elképzelés, ezért magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy elmozdulás történhet a kérdésben.

Az ENSZ-BT-nek öt állandó tagja van

Az ENSZ-BT-nek 1945-ös megalakulás óta öt állandó tagja van: Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok. Ezen országok bármelyike megvétózhatja a Tanács bármely határozatát. A testület alapításakor rajtuk kívül hat nem állandó taggal működött, számukat 1963-ban emelték fel tízre. A G4-eknek nevezett országcsoport régóta kampányol azért, hogy állandó széket kapjanak a BT-ben. Rajtuk kívül az afrikai, az arab és a latin-amerikai államok is úgy vélik, hogy bővíteni kellene a Tanács állandó tagjainak számát.

A reformhoz kétharmados többségre lenne szükség az ENSZ közgyűlésén. Abban azonban egyelőre nincs egyetértés a tagállamok között, hogy voltaképpen hány új országgal kellene bővíteni a BT állandó tagjainak számát, és mely tagországok jussanak státuszhoz, így a reform egyelőre nem körvonalazódott. A jelenlegi állandó tagok ráadásul a G4-országok eddig nyilvánosságra került elképzeléseivel kapcsolatban többször is ellenvetéseiket fejezték ki.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!