Nagyvilág

2011.02.27. 13:28

Különös mellékhatás: a vitaminok gátolhatják a megtermékenyülést

<p>A gyulladások és az öregedés folyamata ellen hasznosnak bizonyult antioxidánsok, vitaminok akadályozhatják a fogamzást - erre a következtetésre jutottak izraeli tudósok egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai folyóiratban publikált kutatásuk szerint.</p>

Meglepő felfedezésükről a The Jerusalem Post számolt be, a cikket a Weborvos.hu című szakportál ismertette. A kutatók alapkísérletükben antioxidánsokkal kezelték nőstény egerek petefészkét, és azt találták, hogy az állatok ovulációjának "intenzitása" jelentős mértékben gyengült. További kísérletekkel sikerült bizonyítani, hogy kulcsszerepet játszanak az ovulációban az antioxidánsok által semlegesített, egyébként nagyon "káros" szabad oxigéngyökök.

A kutatók vezetője, Nava Dekel szerint az antioxidánsok káros mellékhatásának felfedezése arra is jó lehet, hogy segítsen azoknak a nőknek, akik nehezen esnek teherbe, de megalapozhatja a jelenlegi hormonalapú születésszabályozásnál biztonságosabb eszközök megtalálását is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!