Nagyvilág

2011.02.26. 10:33

Megbüntették a szavazófülkékben az ír kormányt

<p>Hatalmas vereséget szenvedett a kormánypárt az írországi parlamenti választásokon - derült ki a szombaton nyilvánosságra hozott exit poll eredményekből. A pénteki választás nyertese az ellenzéki Fine Gael párt lett, amely azonban nem ért el abszolút többséget. A részvételi arány rendkívül magas volt, de pontos számot még nem lehet tudni.</p>

Az ír választópolgároknak mindössze 15,1 százaléka támogatta szavazatával a kormányzó Fianna Fáil pártot a pénteki parlamenti választáson - derült ki az ír közszolgálati adó számára készített exit poll felmérés eredményeiből. A párt, amely 2007-ben a voksok 47 százalékát tudhatta magáénak, még soha nem kapott ilyen kevés szavazatot.

A választás nyertese az Enda Kenny vezette Fine Gael lett, amely a szavazatok 36,1 százalékát szerezte meg. Ezzel nem sikerült megszerezniük a kormányalakításhoz szükséges többséget. Hagyományos szövetségese, a Munkáspárt 20,5 százalékot ért el, ami a párt valaha volt legjobb eredménye.

A részvételi arányról egyelőre még nem hoztak nyilvánosságra adatokat, de úgy tűnik, hogy magasabb lesz mint a 2007-es 67 százalék - írta az Irish Times című ír lap. Egyes szavazóhelyiségekben a hetven százalékot is túllépték - közölte a lap.

Az első hivatalos eredményeket várhatóan szombat késő délután fogják nyilvánosságra hozni. Nagy változásokra azonban nem számítanak az elemzők, mivel az ír közszolgálati adó exit poll eredményei megbízhatóan szokták tükrözni a végeredményt.

Az új ír kormányfő szinte biztosan Enda Kenny lesz, aki már jelezte, hogy megpróbálják újratárgyalni az Európai Uniótól és az IMF-től kapott pénzügyi mentőcsomag feltételeit. A 2008-as pénzügyi világválság előtt még szárnyaló Írország tavaly novemberben volt kénytelen elfogadni a 85 milliárd eurós mentőcsomagot.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!