Nagyvilág

2011.02.26. 09:23

Négy halott a jemeni kormányellenes tüntetéseken

<p>Négy ember meghalt, és nagyjából negyvenen megsebesültek a jemeni Áden városában, amikor a rendőrség lecsapott a kormányellenes tüntetőkre - közölték szombaton helyi orvosok. Az összecsapások egészen péntek estig folytatódtak a kikötővárosban, miután a napközben több tízezer ember vonult az utcákra több városban is.</p>

A pénteki ima után több helyen is tízezrek vonultak utcára Jemenben, hogy az 1978 óta hatlamon lévő Ali Abdullah Szaleh elnök távozását követeljék. A legerőszakosabb jelenetek Áden városában történtek, ahol a rendőrség egységei könnygázgránátokkal, és éles lövedékekkel próbálták feloszlatni a tüntető tömeget. A demonstrálók utakat zártak le, és megpróbáltak megrohamozni egy rendőrkapitányságot.

Ádenben négy halálos áldozata volt az összecsapásoknak - közölték helyi kórházak az AFP francia hírügynökség tudósítójával. Az áldozatokat lőtt sebekkel szállították kórházba. A sebesültek számát negyvenre tették az orvosok. Az AFP számításai szerint már 19 ember halt meg Áden városában, a tüntetések február 16-ai kezdete óta.

A jemeni fővárosban több tízezer ember követelte az elnök lemondását a pénteki ima után tartott demonstrációkon. A város főterén a szervezők szerint százezer ember jelent meg. Szintén több tízezer fős tüntetésekről érkeztek beszámolók az északi Szaáda tartományból is.

Szaleh elnök egyelőre nem volt hajlandó bejelenteni lemondását, de arra ígéretet tett, hogy nem indul a következő, 2013-ra tervezett elnökválasztáson, valamint arra, hogy politikai reformokat vezet be.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!