Nagyvilág

2011.02.19. 17:58

Öngyilkos merénylők egy afgán bankban: több a halott és a sebesült

<p>Afganisztán, Dzsalalábád - A legfrissebb adatok szerint már tizennyolc halottja van az öngyilkos merényletnek a kelet-afganisztáni Dzsalalábádban.</p>

Egy szemtanú lövéseket és öt robbanást hallott a bankból. A helyi hatóságok szerint felfegyverzett férfiak mentek be a Kabul Bank fiókjába és azonnal lőni kezdtek a bennlévőkre. Egy túlélő szerint a támadók először a levegőbe lőttek, majd felsorakoztatták a dolgozókat és az ügyfeleket az egyik falnál, sortüzet zúdítottak rájuk, aztán felrobbantották a testükre erősített bombákat és gránátokat.

A tálib mozgalom szóvivője, Zabihullah Mujahed azt mondta, hét öngyilkos merénylőjük robbantotta fel magát a bankfiókban, rengeteg áldozatot okoztak a hadseregnek és a rendőrségnek.

A támadást elítélte Hamid Karzai, Afganisztán elnöke is.

A biztonságiak gyakori célpontjai a lázadók támadásainak, főként mivel közeledik a nemzetközi erők kivonásának 2014-re várt időpontja, ekkortól a helyi hadsereg és rendőrség lesz felelős a biztonságért Afganisztánban. Jelenleg körülbelül 140 ezer békefenntartó állomásozik az ázsiai országban. A tálib vezetést a 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadások után űzték el Afganisztánból, mert együttműködtek az Al-Kaidával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!