Nagyvilág

2011.02.26. 18:23

Tisztújítás az RMDSZ-ben - lehurrogták a Fidesz alelnökét - nol.hu, kronika.ro

<p>Tisztújító kongresszust tart a hétvégén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Nagyváradon. A kétnapos eseményen Pelczné Gáll Ildikó közölte, hogy egy kétharmados párt képviselőjeként mérföldkőnek, korszakhatárnak tartja a kongresszust.</p>

A Fidesz alelnöke szerint, ha az RMDSZ a változás mellett dönt, a Fidesz szövetségese lehet. A nol.hu szerint az alelnök szavait nemtetszés fogadta a hallgatóság körében, a kronika.ro pedig idézi Borbély László romániai környezetvédelmi minisztert, aki azt mondta, hogy partnerséget keresnek a magyar kormánnyal és ebbe nem fér bele, hogy Budapest utasításokat adjon az erdélyi magyaroknak.

A magyarországi vendégek közül elsőként Semjén Zsolt kapott szót. A kormányfő-helyettes Szent Pál apostolt idézve figyelmeztette az RDMSZ vezetőit az összefogás fontosságára, hozzátéve, most az is eldől, hogy milyen lesz a magyar-magyar kapcsolat.

Semjén Zsolt után Pelczné Gáll Ildikó következett, aki beszédében azt mondta, hogy a változás nem csak a fiatalításról szól, hanem a jövő együttműködéséről, amely lezárhatja a sikereket, de ellentmondásokat is hozó két évtizedes korszakot. A magyar kormánypárt alelnöke kiemelte: rögzíteni kell, kik a szövetségesek és, ha az RMDSZ a változás mellett dönt, a Fidesz segíteni fog a célok elérésében. "Önöknek a mai napon alkalmuk van választani a sodródás, alkalmazkodás, vagy a tudatos jövőépítés között" - mondta.

Borbély László, aki sokak szerint a politikai alelnöki tisztség várományosa, határozottan kikérte a szövetség nevében a "Budapestről jövő utasítgatást" - írja a nol.hu. A környezetvédelmi miniszter szerint partnerek a magyar kormánnyal, de kioktatásra nincs szükségük. A cél az, hogy összetartsuk ezt a közösséget - mondta utalva a nyílt támogatásra, amelyben a Fidesz-kormány nyújt a pártalapításra készülő Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak - írja a nol.hu. A kronika.ro tudósítása szerint Borbély hozzátette: a szövetség ugyanígy nem kér a Bukarestből érkező utasításokból sem. "Elvárások megfogalmazhatók, de itthon Erdélyben mi döntünk" - szögezte le.

A hétvégi kongresszuson az RMDSZ új elnököt választ a 18 év után távozó Markó Béla helyére. A tisztségre hárman pályáznak: Eckstein-Kovács Péter államelnöki tanácsos, Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Markó Béla közeli munkatársa, és Olosz Gergely, akit a magyarországi kormánypártok favoritjaként tartanak számon - írja a nol.hu.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!