Nagyvilág

2011.03.20. 16:01

JAPÁN ERŐMŰ - Egyre több helyen van radioaktív részecske élelmiszerekben

<p>A japán hatóságok egyre több helyen találnak radioaktív részecskékkel szennyezett élelmiszernövényeket a sérült japán atomerőmű környékén - jelentette vasárnap a Kyodo japán hírügynökség. Az erőműtől több mint száz kilométerre található Hitacsi városában vizsgált spenótokon talált radioaktív jód mennyisége majdnem harmincszorosa volt a megengedett értéknek.</p>

A japán kormány által meghatározott határértéket 27-szeresen lépte túl a Hitacsi városában, szabadon termett spenótban talált radioaktív jód mennyisége - közölte Ibaraki tartomány kormányzatára hivatkozva a Kyodo. A sérült erőműtől több mint száz kilométerre, délre található városban termett spenóton a radioaktív cézium mennyisége pedig majdnem négyszeresével lépte túl a megengedett értéket.

Ibaraki kormányzója elmondta, hogy továbbra is arra kérik a tartomány termelőit, önkéntesen állítsák le az ott termett spenótok szállítását. A politikus ezt annak ellenére mondta, hogy szerinte a szennyezett növények nem jelent veszélyt az egészségre. Ibaraki tartomány egy másik területén a határérték 12-szerese volt a radiokatív jód mennyisége a spenótokon.
A Kyodo közlése szerint határértéket meghaladó radioaktivitást mértek zöldségeken Tocsigi és Csiba tartományokban is. Fukusima tartomány több részén pedig tejben fedeztek fel megemelkedett radioaktivitást. A tartományi kormányzat felszólította a tejtermelőket, hogy önként álljanak le termékeik eladásával és fogyasztásával.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!