Nagyvilág

2011.03.21. 21:06

JAPÁN ERŐMŰ: Radioaktív részecskék a tengervízben

<p>Japán - A határértéket jelentősen meghaladó mennyiségben találtak radioaktív részecskéket a tengerben a fukusimai atomerőműnél - jelentette be hétfőn az erőművet üzemelő cég, a TEPCO.</p>

A TEPCO a tokiói áramszolgáltató is, közlése szerint a japán kormány által meghatározott határérték 126,7-szerese volt a radiokativ jód mennyisége a tengervízben, míg a radioaktív cézium szintje 24,8-szorosa volt a megengedett értéknek. A TEPCO a fukusimai erőműtől száz méterre vett mintákat a tengervízből.

A cég szerint egyelőre még nem tudni, hogy ez milyen hatással lesz a halállományra - írta a Kyodo japán hírügynökség. A japán hatóságok most kezdik majd el ennek vizsgálatát. Közben Kína, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek is bejelentette, hogy megkezdik a Japánból származó élelmiszerek ellenőrzését.

Radioaktív részecskék növényekben

A japán kormány közben utasította Fukusimát és három környező tartományt, hogy állítsa le a spenót és egyéb leveles zöldségek szállítását, miután a megengedett értéket meghaladó radioaktív részecskéket találtak élelmiszernövényeken. A fukusimai termelőket még arra is megkérték, hogy tartózkodjanak a nyers tej eladásától.

Felfüggesztették a munkát az erőműnél

Közben fel kellett függeszteni a munkákat a sérült erőműnél, miután előbb a hármas, majd a kettes reaktorból láttak füstöt felszállni. A hármas reaktorból felszálló szürkés-feketés füst miatt ideiglenesen evakuálni kellett a munkásokat. Amikor a füst elállt, észrevették, hogy a kettes reaktor épületének egy repedéséből fehér füst, feltehetően gőz szállt fel. A két eset a japán kormányszóvivő közlése szerint nem okozott különösebb problémát.

A hétfőn felfüggesztett munkálatokat kedden folytatják az erőműnél - írta a Kyodo. A tűzoltók és a hadsereg egységei folytatják a fűtőelemek vízzel való hűtését. Az egységekhez három építkezéséknél használt betonszivattyúval ellátott teherautó is csatlakozni fog, ezek ötven méteres magasságból tudják vízzel locsolni a fűtőrudakat.

A munkások ideiglenes evakuálása miatt a TEPCO szakembereinek nem sikerült befejezniük a kettes reaktor irányítótermének, valamint szellőzőrendszerének és mérőberendezéseinek áram alá helyezését. A munkálatokat egy nappal elhalasztották - írta a Kyodo.
Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!