Nagyvilág

2011.03.12. 20:04

Korrupció miatt őrizetben egy erdélyi magyar polgármester

<p>Korrupció miatt pénteken őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség Rácz Károlyt, Kézdivásárhely polgármesterét - írta a kronika.ro cikkét ismertetve a kitekinto.hu külpolitikai szakportál.</p>

A Magyar Polgári Párt színeiben a 2008-as választáson mandátumot nyert Ráczot rajtakapták, amint csúszópénzt fogadott el. Az ügy érzékenyen érinti a polgári pártot, mivel a szervezet március 15-ei központi ünnepségét, egy nappal korábban pedig országos tanácsának ülését is Kézdivásárhelyen tartaná.

A polgármestert már 29 napos előzetes letartóztatásba helyezték. A korrupcióellenes hivatal szerint Rácz egy éven át, tíz alkalommal fogadott el csúszópénzt, elfogásakor 10 ezer lejt (656 ezer forintot).

Tavaly április óta kapott csúszópénzeket

Egy korábbi vizsgálat során kiderült, hogy miután a város önkormányzata 2010 februárjában szolgáltatási keretszerződést kötött egy céggel sóder beszállítására, Rácz Károly polgármesterként egy konkrétan meg nem határozott pénzösszeget kért a szerződés "problémamentességének" biztosítása fejében a cég ügyvivőjétől - aki aztán feljelentette.

Az ügyészség arról tájékoztatott, hogy a polgári párti politikus tavaly április óta összesen 41 ezer lejt (2 millió 688 ezer forintot) kapott csúszópénzként, 2010 április és október között havonta 4 ezer lejt (262 ezer forintot), novemberben 10 ezer lejt (656 ezer forintot), idén februárban 3 ezer lejt (97 ezer forintot).

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!