Nagyvilág

2011.03.11. 19:04

LÍBIA: Az EU "minden szükséges lehetőséget" vizsgál

<p>Az Európai Unió vezetői a pénteki csúcstalálkozón megegyeztek arról, hogy "minden szükséges lehetőséget megvizsgálnak" Líbiával kapcsolatban. Az elmúlt 48 órában zajlott NATO- és EU-külügyminiszteri csúcs folytatásaként rendezett találkozó célja az volt, hogy a 27 tagország megtalálja az észak-afrikai ország eseményeire adandó közös választ.</p>

A csúcstalálkozón elfogadott zárónyilatkozat szövegében az EU "mély aggodalmának ad hangot a civilek elleni támadások miatt". A nyilatkozatban az EU kijelenti, hogy "a civilek védelmére a tagállamok minden szükséges lehetőséget megvizsgálnak", felvetve egy esetleges katonai beavatkozás lehetőségét, amelynek azonban feltétele, hogy legyen rá egyértelmű jogi alap, valamint hogy a régió országai is támogassák.

A megfelelő jogi alapot az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata jelentené. Az Arab Liga országai szombaton tartanak rendkívüli tanácskozást a Líbiával szembeni fellépésről. Az EU országai korábban többször is kijelentették, hogy csakis az Arab Liga egyetértésével tesznek lépéseket Líbia ellen.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!