Nagyvilág

2011.03.10. 22:09

Líbia: Több tízmilliárd dollárja van készpénzben Kadhafinak

<p>Líbia - Készpénzből fizeti zsoldosait és katonáit Moamer Kadhafi, a líbiai vezetőnek amerikai források szerint elég pénze van ahhoz, hogy folytassa harcát az ellene lázadók ellen.</p>

Több tízmilliárd dollárnyi készpénze van Moamer Kadhafinak Tripoliban, így annak ellenére is van pénze a lázadók elleni harcokra, hogy külföldi számláit befagyasztották - jelent meg a New York Times-ban. Az amerikai napilap amerikai és külföldi titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a líbiai vezető a Líbiai Központi Bankban és más fővárosi, illetve Tripoli környéki pénzintézetekben tartja pénzét amerikai dollárban, líbiai dinárban és külföldi valutákban. A hatalmas mennyiségű készpénz sokáig elég neki, hogy jól megfizesse katonáit, afrikai zsoldosait és támogatóit.

A pénz egy részét már átszállították a Bab Al Aziza katonai támaszpontra - mondta egy jó líbiai kormánykapcsolatokkal rendelkező forrás a napilapnak. Ugyanez a neve elhallgatását kérő hivatalnok mondta azt a New York Times-nak, hogy a Kadhafi-rezsim 3-4 ezer afrikai zsoldost alkalmaz, akiknek fejenként és naponta ezer dollárt fizet. Ezek a katonák Maliból, Nigerből és Szudánból érkeztek.

Elég pénze van Kadhafi -nak a harcokhoz

Kadhafi 2004 óta tette félre az említett rengeteg pénzt - abban az évben szüntették meg az országa elleni nemzetközi szankciókat -, mert tartott attól, hogy ismét bevezethetik a büntetéseket ellene. "Megtanulta, hogy készpénzzel kell körbevennie magát" - mondta a lap forrása.

Kenneth Barden, egy a közel-keleti finanszírozással foglalkozó ügyvéd a The Times brit napilapnak azt mondta, Kadhafi a líbiai lázadás kitörése előtt néhány nappal felszabadította és saját keze ügyébe helyezte forrásai egy részét. David Aufhauser, az amerikai államkincstár nemrég leköszönt vezetője pedig úgy nyilatkozott, hogy szupertitkos számlákon tárolt és tisztázatlan eredetű pénzek állnak a líbiai vezető rendelkezésére, s ez akkor is biztos tartalékot jelent neki, ha a világ teljesen elfordul tőle.

Az Egyesült Államok már harmincmilliárd dollárnyi líbiai forrást fagyasztott be, amióta február végén az ENSZ és az Európai Unió is szankciókat vezetett be Líbia ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!