Nagyvilág

2011.03.21. 18:26

Nyomoznak a volt ukrán elnök ellen

<p>Ukrajna - Az Ukrán Legfőbb Ügyészség bűnvádi eljárást kezdeményezett Leonyid Kucsma ellen a 2000-ben meggyilkolt Heorhij Gongadze újságíró halála ügyében - értesült hétfőn a Cenzor.Net internetes hírportál. Egy volt kormányőr állítása szerint Kucsma elnök személyesen adott utasítást Gongadze "eltávolítára".</p>

Egy a neve elhallgatását kérő ügyészségi munkatárs szerint az ukrán határőrség utasítást kapott arra, hogy a volt elnököt semmilyen körülmények között ne engedje ki az országból. A sajtó információi szerint a nyomozást a legfőbb ügyész első helyettese, Renat Kuzmin rendelte el.

Fej nélkül találták meg a holttestet

Az akkor 31 éves Heorhij Gongadzét, az Ukrajinszka Pravda internetes újság alapító főszerkesztőjét 2000 szeptemberében rabolták el. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg. A Kucsma-rendszert kíméletlenül bíráló újságíró halálának körülményei heves reakciókat váltottak ki Ukrajnában és az elnök elleni tiltakozó akciókhoz vezettek.

Kompromitáló hangfelvételek

Nem sokkal később nyilvánosságra kerültek azok a hangfelvételek, amelyeket Mikola Melnicsenko volt kormányőr készített az elnöki iroda díványa alá rejtett diktafonnal, s amelyek alapján az ellenzék az internetes újságíró "eltávolításának" megrendelésével vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt. 2002-ben az FBI-al együttműködő Bruce Konig, neves amerikai szakértő is megállapította, hogy hitelesek azok a felvételek, amelyek Leonyid Kucsma ukrán elnök bűnösségét bizonyíthatják.

2009-ben Ukrajnában elfogták a nemzetközi körözés alatt álló Olekszij Pukacs volt ukrán rendőrtábornokot, aki beismerte a gyilkosságot, ám mostanáig nem nevezte meg egyértelműen a megbízóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!