Nagyvilág

2011.04.09. 08:22

LÍBIA - Afrikai politikai vezetők próbálnak közvetíteni

<p>Afrikai politikai vezetők csoportja látogat a hétvégén Líbiába, ahol a tervek szerint a felkelőkkel és Moamer Kadhafival is tárgyalnak majd. A látogatás célja, hogy azonnal tűzszünetet kényszerítsenek ki az országban - közölte a dél-afrikai külügyminisztérium péntek este.</p>

A Líbiába tartó csoport vezetője Jacob Zuma dél-afrikai elnök lesz, akihez az Afrikai Unió más tagországainak vezetői is csatlakoznak. A hírek szerint a közvetítői tárgyalásokon részt vesz Kongó, Mali, Mauritánia és Uganda vezetője is, akik arra próbálják majd rávenni a szemben álló feleket, hogy haladéktalanul hirdessenek kétoldalú tűzszünetet és kezdjenek politikai párbeszédet a helyzet megoldására.

A politikusok szombaton találkoznak Mauritániában, ahonnan Líbiába utaznak, és Tripoliban tárgyalásokat folytatnak Moamer Kadhafival. A csoport ezután vasárnap Bengáziban megy, ahol a felkelők vezetőivel találkoznak majd. A dél-afrikai külügyminisztérium szerint a politikusok engedélyt kaptak a NATO erőitől az országba való belépésre és az utazásra.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!