Nagyvilág

2011.04.02. 19:26

Nem szavazott a horvát kormány a "Lex Molról"

<p>Elhalasztotta a horvát kormány az INA nemzeti olaj- és gáztársaság további privatizációjáról szóló törvény módosítását, amellyel megelőznék a Mol döntő befolyásszerzését a vállalatban.</p>

Az eredeti tervek szerint a jogszabályról - amely szerint egyetlen részvényes sem birtokolhat 49 százaléknál többet a cégpapírok közül - szombaton döntött volna a horvát kabinet. Jadranka Kosor miniszterelnök a halsztást azzal indokolta, hogy meg akarják várni a korábbi gyanús részvényvásárlások miatt indított vizsgálat végét.

A horvát pénzügyi felügyelet, a HANFA hétfőn függesztette fel az INA papírjaival a kereskedést a zágrábi tőzsdén. A szervezet szerint a lépéssel az átláthatóságot akarják biztosítani a külföldi befektetők részvényügyleteit is érintő vizsgálat idejére. A kormányfő bejelentette, hogy a felügyelet az ügyészséghez fordult, mert gyanúja szerint tisztára mosott pénzből is vásároltak INA-részvényt. Jadranka Kosor szerint a vizsgálat kiterjed Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is, és nemsokára lezárul.

Horvátország jövőre szeretne belépni az unióba

A Mol 47,25 százalékban tulajdonosa az INÁ-nak, a horvát kormánynak 44,84 százaléka van a cégben. A maradék nyolc százalék kisrészvényesek kezében van, sokan közülük a cég korábbi alkalmazottai.

Az INA jövőbeli tulajdoni felosztásáról a miniszterelnök azt mondta, a kormány - Horvátország stratégiai érdekeit figyelembe véve - kezd majd tárgyalni a magyar olajóriással. A horvátok nem szeretnék, ha a Mol teljes ellenőrzéshez jutna az INÁ-ban, amely az ottani gáz- és olajpiac meghatározó szereplője. Jadranka Kosor szerint kormányának egyik legfontosabb célja az ország energetikai függetlenségének megteremtése és az ország uniós csatlakozási tárgyalásainak lezárása.

Helyi sajtóértesülések szerint a halasztás összefüggésben lehet az Európai Unió soros elnöki posztját is betöltő Magyarországról érkező nyomással. Horvátország jövőre szeretne belépni az unióba.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!