Nagyvilág

2011.05.30. 18:20

Humán baktérium után nem kutatnak

<p>Miskolc - A laborvizsgálat végéig nem kerülhetnek forgalomba spanyol zöldségek megyénkben.</p>

Kedden derül ki, hogy Borsod megyében forgalomba hozott, spanyol származású zöldségek biztonságosak-e, vagy meg kell őket semmisíteni – tájékoztatta portálunkat Zsolnai Gábor, a megyei kormányhivatal növény és talajvédelmi igazgatósága növényvédelmi és nővényi termék ellenőrzési osztályának vezetője.

Zsolnai Gábortól megtudtuk, a növény és talajvédelmi igazgatóság eredendően nem vizsgálja a forgalomba kerülő növényi eredetű élelmiszerek baktériumtartalmát, mert a növényi baktériumok nem jelentenek közvetlen veszélyt a humán szervezetre, saját laboratóriumuk – melynek számára minden Észak-Magyarországon forgalomba kerülő növényi eredetű termékből vesznek mintát – egyedül a vegyszermaradékok felderítésére van berendezve. A humán eredetű baktériumfertőzések felderítése pedig nem az igazgatóság feladata, ez járványügyi kérdés.

A Németországban hasmenésjárvány okozó spanyol uborkából Magyarországra is kerülhetett, ezért a spanyol származású zöldségféléket a megyében is levetette a polcokról az igazgatóság, és mindegyikből mintát küldött a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) laboratóriumába, ahonnan kedden tudnak tájékoztatás adni arra nézve, tartalmaznak-e a minták a Németországban halálos áldozatokat is követelő, különösen agresszív, rezisztens E. coli baktériumot vagy sem. A visszahívott termékek csak abban az esetben kerülhetnek vissza a pocokra, amennyiben a laborvizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, ellenkező esetben elrendelik a készletek megsemmisítését, tette hozzá az osztályvezető, aki szerint a hasonló eseteket úgy lehetne megelőzni, ha legalább az Unión belül minden ország betartatná az előírásokat.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!