Nagyvilág

2011.05.06. 21:30

Ismét elhalasztották az Endeavour indulását

<p>Harmadszor is elhalasztották az Endeavour kilövését, a legújabb bejelentés szerint az amerikai űrsikló május 16-nál korábban nem indulhat el utolsó útjára, a Nemzetközi Űrállomásra.</p>

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA pénteki bejelentése szerint a mérnökök folytatják az április 29-ei felszállást a rajt előtt néhány órával megakadályozó elektromos áramköri hiba kijavítását és tesztelését. Az Endeavour most utoljára készül felszállásra, az Atlantis űrsikló júniusi repülése után pedig végleg lezárul a harminc éve indult amerikai űrrepülő-program. Az űrsikló startját először május 8-ra, majd 10-re halasztották, s pénteken döntöttek az ezeknél is későbbi időpontról.

Az Endeavour 24 alkalommal járt a világűrben, eddig összesen 280 napot, 9 órát, 39 percet és 44 másodpercet töltött odafenn és 148 ember utazott a fedélzetén. Tízszer járt már a Nemzetközi Űrállomáson, és egyszer annak elődjén, a szovjet építésű Miren. Az utolsó úton a 47 éves Mark E. Kelly lesz a kapitány, az űrhajós feleségét, Gabrielle Giffords demokrata párti kongresszusi képviselőt januárban fejbe lőtték egy arizonai kampánygyűlésen, de már felépült annyira, hogy ott legyen férje kilövésén .

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!