Nagyvilág

2011.05.22. 15:23

Titkos tárgyalások német közvetítéssel Washington és a tálibok között

<p>Német közvetítéssel és német földön titkos tárgyalások zajlanak az Egyesült Államok és az afganisztáni rendszer ellen harcoló tálibok között - adta hírül a Der Spiegel című hírmagazin vasárnap megjelent, legfrissebb számában.</p>

A hamburgi hetilap szerint a tárgyalások még tavaly ősszel kezdődtek Katarban, utána viszont már két fordulóra Németországban került sor. Ezek közül a legutóbbit május 7-én és 8-án tartották, a pontos németországi helyszínről azonban a Der Spiegel nem tett említést. Az újság információi szerint a tárgyalásokon az Egyesült Államok részről a külügyminisztérium, valamint a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA képviselői vettek részt, míg a tálibokat szellemi vezetőjük, Omar molla egyik "rokona" képviselte. A tárgyaló felek között kezdettől fogva egy magas rangú német diplomata közvetít - írta a Der Spiegel. A szóban forgó diplomata Michael Steiner, az ENSZ koszovói missziójának (UNMIK) korábbi vezetője, aki jelenleg a Merkel-kormány afganisztáni megbízottja.

A Der Spiegel a tárgyalások tartalmáról részleteket nem közölt. Német források ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a titkos tárgyalásokra a napokban a The Washington Post is utalt. Az amerikai lap szerint az Obama-kormány az elmúlt időszakban a korábbinál is élénkebb kapcsolatokat keresett a tálibokkal. E mögött az a remény áll, hogy Barack Obama elnök már a tárgyalásokon elért előrelépésről tud beszámolni az amerikai közvéleménynek akkor, amikor júliusban kivonják az első amerikai katonát az ázsiai országból. A terv szerint a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő, az ISAF 2014 végéig adja át a biztonsági feladatok ellátását az afgán hadseregnek, illetve rendőrségnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!