Nagyvilág

2011.05.21. 08:28

Véget ért a történelmi királynői látogatás

<p>Írország, Dublin, Cork - Hazautazott pénteken Írországból II. Erzsébet brit királynő, aki négy nappal korábban érkezett Dublinba, Mary Mcaleese ír államfő meghívására. Látogatásának utolsó napján az ország második legnagyobb városába, a nyugati partvidéken fekvő Corkba látogatott, ahol egyebek között egy piacot is felkeresett.</p>

Utazása első napjain a királynőt üres utcák fogadták Írországban, ahol a rendőrség biztonsági megfontolásból lezárta az uralkodó által használt utakat. A látogatás előtt ugyanis számos fenyegetés érkezett a hatóságokhoz az északír függetlenségért harcoló köztársaságpárti paramilitáris szervezetektől, amelyek ellenezték II. Erzsébet fogadását. A negyedik napon azonban a hatóságok végül "engedélyezték" a 85 éves királynőnek, hogy a corki utcákon találkozzon az ír polgárokkal, és egy kevébé formális programpontként meglátogasson egy piacot.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg kedden érkezett Írországba. Látogatásuk jelentőségét az adta, hogy Írország függetlenné válása óta nem járt brit uralkodó az országban. Legutóbb 1911-ben utazott brit király Írországba, akkor II. Erzsébet nagyapja, V. György járt Dublinban, épp egy évtizeddel azelőtt, hogy az ír sziget déli része 1921-ben kikiáltotta függetlenségét Nagy-Britanniától. Az északír-konfliktust 1998-ban lezáró Nagypénteki Egyezmény óta a királyi család több tagja is elutazott már Írországba, közte Fülöp herceg és a trónörökös, Károly herceg is.

A királynő történelmi látogatásának kiemelkedő pontja volt, hogy találkozott és kezet fogott Cashel város nacionalista polgármesterével is. Michael Browne, a köztársaságpárti Sinn Fein tagja, amely hevesen ellenezte az uralkodó írországi utazását. "Csak kezet ráztam vele. Annyit mondtam, hogy üdvözlöm Őfelségét Cashelben, és remélem, élvezni fogja az itt tartózkodást. Nem többet, nem kevesebbet" - számolt be később a politikus a találkozó részleteiről.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!