Nagyvilág

2011.06.18. 21:05

EHEC-baktériumra bukkantak egy Frankfurt melletti patakban

<p>Berlin (MTI) - A Németországban több hete súlyos hasmenésjárványt okozó, különlegesen agresszív kólibaktériumra bukkantak a hatóságok egy Frankfurt melletti patakban.</p>

Mindezt szombaton jelentették be hivatalosan, a helyi lakosságot azonban nyugalomra szólították fel. Az illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy a patak nem áll semmifajta összeköttetésben a környék ivóvíz-ellátásával, és utaltak arra is, hogy az elmúlt napokban a térségben új megbetegedések nem történtek.

Az egészségügyi hatóságok mindenesetre vizsgálatot  kezdtek, és azt igyekeznek kideríteni, hogy a kórokozó O104-es baktérium miként juthatott a patak vízébe. A környező házak, illetve kertek tulajdonosait ugyanakkor arra szólították fel, hogy az onnan származó vizet egyelőre semmiképp ne használják öntözésre, továbbá a már öntözött zöldséget és gyümölcsöt ne fogyasszák.

Egy cég alkalmazottja terjesztette a járványt

Az illetékesek ugyanakkor a járvány terjedésével kapcsolatban egy további ismerettel is gazdagabbak lettek. Kimutatták ugyanis, hogy Hessen tartományban a baktérium egy megfertőzött személytől terjedt át élelmiszerekre, és azok fogyasztása után  többen megbetegedtek. A fertőzés egy catering (tömegellátás, élelmezés) szolgálattal foglalkozó cég alkalmazottjától indult ki, és a kiszállított élelmiszerek fogyasztását követően legkevesebb 20 személy kapta meg a veszélyes hasmenést.

Ami a legfrissebb adatokat illeti, az új megbetegedések ugyan tovább csökkentek, ezzel szemben 39-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak a száma. Aggodalomra ad okot továbbra is, hogy változatlanul több mint 700-an vannak életveszélyben. Esetükben olyan betegekről van szó, akik a legsúlyosabb tünetekkel, a súlyos vérszegénységgel és veseelégtelenséggel járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzdenek.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!