Nagyvilág

2011.06.11. 17:07

Kevesebb új EHEC-megbetegedés Németországban

<p>Berlin (MTI) - Az elmúlt 24 órában kevesebben betegedtek meg az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenéses járványban Németországban, mint korábban.</p>

Mindezt az egészségügyi miniszter jelentette be egy szombati nyilatkozatában. Daniel Bahr ismét annak a reménynek adott hangot, hogy a csaknem egy hónapja tartó és 31 halálos áldozatot követelő járvány végéhez közeledik.

A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy az elkövetkező napokban a súlyos fertőzésnek további halálos áldozatai lesznek. Utalt arra, hogy elsősorban az észak-németországi kórházakban mintegy 700, életveszélyes állapotban lévő beteget ápolnak. Esetükben ugyanis fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A betegek és a fertőzésgyanús esetek száma meghaladja a 4000-et

Az egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a jelenlegi helyzetben különös figyelmet kell fordítani a kórházak segítésére. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy minden fertőzéses beteget a lehető legjobb körülmények között lássanak el. Bahr a segítség konkrét formáira nem utalt, de kijelentette: tudatában vannak annak, hogy az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek.

Közben a kórokozó mutáns és ebből fakadóan  különösen agresszív baktérium terjedésével kapcsolatban szűkül a kör, de még távolról sem zárult be. A spanyol uborka után az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta is lekerült a fogyasztásra nem ajánlott zöldségfélék  listájáról, amelyen  immár egymagában a növényi csíra szerepel. A hatóságok a napokban kinyomozták, hogy a baktériumot nagy valószínűséggel egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó  növényi csíra terjeszti. Pénteken délután pedig azt is bejelentették, hogy a mostani járványt okozó, konkrét kólibaktériumot ki is mutatták egy düsseldorfi szeméttárolóban egy kibontott zacskóban talált csírán. Mindezt szombaton újabb vizsgálattal erősítették meg. A tároló egyébként egy olyan családé, amelynek korábban két tagja betegedett meg a fertőzésben. Továbbra is nagy  fejtörést okoz azonban, hogy miként került a járványt okozó bélbaktérium a növényi csírára.

A német gazdák szövetsége élesen bírálta az egészségügyi hatóságokat

A szövetség felrótta, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta minden alapot nélkülöző "befeketítésével" a hatóságok a gazdáknak 100 millió eurót megközelítő kárt okoztak.

 

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!