Nagyvilág

2011.06.22. 20:07

NYT: Az amerikai gazdaság állapota is indokolja a csapatkivonást

<p>Washington (MTI) - Amikor Barack Obama elnök bejelenti, hogy milyen mértékben szándékozik csökkenteni az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok létszámát, megfontolását nagyban befolyásolja majd, hogy az afganisztáni és az iraki háború 1300 milliárd dollárt vont ki az amerikai költségvetésből - írta szerda számában a The New York Times.</p>

Obama az amerikai keleti parti televíziós fő műsoridőben, este 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali 2-kor) ismerteti a csapatcsökkentés mértékével kapcsolatos döntését. Az elnök bírálói és pártolói a külföldi katonai szerepvállalással kapcsolatban egyaránt hangsúlyozzák, hogy Amerika a konfliktusokban elköltött pénzt a gazdaság élénkítésére is fordíthatná. Afganisztán egyedül az idén közel 120 milliárd dollárjába került az amerikai adófizetőnek.

Az Egyesült Államok Polgármestereinek Konferenciája hétfőn határozatot fogadott el, amely úgy fogalmaz, hogy az adóbevételekből Baltimore-ban és Kansas Cityben kellene hidakat építeni, nem pedig Bagdadban és Kandahárban. A városi elöljárók az iraki és az afganisztáni szerepvállalás mielőbbi befejezését sürgették és azt, hogy a felszabaduló összegeket a sürgős hazai igények kielégítésére fordítsák. A határozatban rámutatottak, hogy az önkormányzatoknál egyedül májusban 28 ezres volt a létszámleépítés. A testület legutóbb négy évtizede fogadott el hasonló dokumentumot; akkor a vietnami háború befejezését követelte.

"A kérdés, amellyel az elnöknek szembe néznie és amelyet nekünk valamennyiünknek meg kell válaszolnunk, meglehetősen egyszerű: az, hogy Amerika vagy Afganisztán újjáépítése mellet döntünk-e. Az ország pénzügyi veszélyeztetettsége miatt mindkettőt nem tehetjük meg" - jelentette ki kedden a kongresszusban Joe Manchin demokrata párti szenátor.

A lap rámutatott, hogy 2003-ban, abban az évben, amikor George W. Bush elnök elrendelte Irak megtámadását, az afganisztáni háborús büdzsé még csak 14,7 milliárd dollárra rúgott. Az azóta bekövetkezett drámai növekedésnek az a magyarázata, hogy hivatalba lépésekor Obama elnök bejelentette: az afganisztáni háborút folytatni fogja, Irakból viszont kivonul. A költségek szempontjából a két háború közötti sorrend először 2010-ben cserélődött meg: az Egyesült Államok Afganisztánra 93,8 milliárd, Irakra pedig 71,3 milliárd dollárt fordított.

A katonai büdzsé számai azonban nem foglalják magukba azokat az összegeket, amelyeket az államnak a háborúk során fizikailag vagy szellemileg sérült veteránok gyógykezelésére kell fordítania. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az újraválasztásra törekvő elnök nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a munkanélküliség tartósan 9 százalék körül mozog, a választók többsége pedig kifejezetten negatívan vélekedik a gazdaságpolitikájáról.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!