Nagyvilág

2011.07.25. 13:09

10 ezer bűnöző szabadul idő előtt az ukrán függetlenséggel

Az ország függetlenségének augusztusban esedékes 20. évfordulója alkalmából 10 ezer elítélt szabadul soron kívüli amnesztiával az ukrán börtönökből.

Az ország függetlenségének augusztusban esedékes 20. évfordulója alkalmából 10 ezer elítélt szabadul soron kívüli amnesztiával az ukrán börtönökből.

Viktor Janukovics ukrán államfő azt követően írta alá az erre vonatkozó törvényt, hogy az egy évvel korábbit – amely az ország Alkotmányának kerek évfordulójával volt kapcsolatban, elutasította. Akkor arra hivatkozott, hogy az akkori törvénytervezet értelmében az amnesztia hatálya alól kivonták mindazokat, akik nem térítették meg az általuk elkövetett bűncselekményből fakadó anyagi kárt, azaz, a törvényhozók az anyagi körülményeik meg különböztették volna miatt a szabadulandó fegyenceket.

Az elnök által jóváhagyott amnesztiatörvény ezzel szemben nem tér ki a szabadon bocsátandó elítéltek által elkövetett bűncselekmények társadalomellenes mivoltára, csupán az eddig letöltött éveket veszi figyelembe. Viktor Janukovics rosszakarói ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy a jelenlegi ukrán államfő ifjúkorában szintén megfordult a rácsok mögött, és korántsem önszántából.

Ukrajnában egyébként jelenleg 155 ezer ukrán állampolgár tölti jól megérdemelt szabadságvesztését a hazai büntetés-végrehajtási intézményekben. Számuk évente 2-3 ezerrel szaporodik.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!