Nagyvilág

2011.07.16. 17:49

A Le Monde a magyar kormány intézkedéseiről

Párizs, 2011. július 16., szombat (MTI) - Magyarország? Tekintélyelvű állam Európa szívében címmel kommentálta a magyar kormány intézkedéseit szerkesztőségi írásában a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.

Párizs, 2011. július 16., szombat (MTI) - Magyarország? Tekintélyelvű állam Európa szívében címmel kommentálta a magyar kormány intézkedéseit szerkesztőségi írásában a Le Monde című francia napilap szombat délután megjelent számában.

A mértékadó liberális újság címlapján közölt vezércikkében felidézte, hogy júniusban Laurent Wauquiez francia Európa-ügyi államtitkár elismerően írt a HVG-ben az Európai Unió magyar elnökségének munkájáról, amely szerinte bizonyítéka volt annak, hogy Magyarország megérdemli a helyét Európa szívében. Orbán Viktor kormányfő június végén pedig Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatásakor arról beszélt, hogy Magyarország a befektetők számára "Európa legstabilabb politikai rendszerét" biztosítja  - emlékeztetett a lap. "De milyen áron, a demokrácia számára?" - tette hozzá.

A Le Monde szerint "diadalmas megválasztása óta a kommunista rezsim egykori ellenállója, aki bátran követelte a szovjet csapatok távozását", "Brüsszel orra előtt erőltetett menetben felhúzott egy az európai értékektől teljesen idegen modellt: irányított gazdasággal és leszűkített szabadságjogokkal". 

A budapesti kezdeményezések listája egy év alatt olyan hosszú, hogy - mint fogalmaz a szerkesztőségi írás - "rendkívüli módon nyugtalanítania kellene az európaiakat". A lap szerint az Orbán-kormány csak az elmúlt héten több "állampolgári jogokat sértő törvényt" fogadtatott el a parlamenttel. Példaként említette "a szociális juttatásokért rendőri felügyelet alatt végzett kényszermunkát", "az őrizetbe vétel meghosszabbítását" és "az újabb szűkítések rákényszerítését a politikai ellenfelekre".  

    Mindehhez a lap szerint egy sor, már meghozott és "ugyanennyire vitatható intézkedés" társul: "az irredenta tendenciák bátorítása a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek körében", az alkotmánybíróság jogköreinek "drasztikus" szűkítése, a médiatörvény, valamint az alkotmány preambuluma, amely "megnyitja az utat a Horthy-féle revizionizmus felé" - hangsúlyozta a Le Monde. 

    "Orbánt nem érdekli sem az éles, sem a mérsékelt kritika" - állította az írás. Felidézte, hogy a Fidesz kongresszusán a miniszterelnök büszkén szólt arról, hogy "kiosztott néhány kokit" az Európai Parlamentben, s "Magyarország visszautasít minden kritikát".   

    A vezércikk szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az egyetlen külföldi vezető, aki "nyilvánosan kifejezte nyugtalanságát", amikor budapesti látogatásán arra ösztönözte "magyar barátait", hogy olyan alkotmányt biztosítsanak, amely "tükrözi a saját demokratikus értékeiket és az európai értékeket". 

    "Meglepő, hogy az Unió más tagállamai még nem reagáltak. Az is meglepő, hogy nem értették meg, hogy az, ami Budapesten történik, méltatlan Európához" - zárta szerkesztőségi írását a Le Monde. 

    A lap egy külön írásban Magyarország: a hatalom visszaszorítja a szabadságjogokat címmel egy teljes oldalon ismertette a közmédiában zajló elbocsátások részleteit, a médiatanács által kiszabott büntetéseket, a közfoglalkoztatás rendszerének átalakítását, amely a lap szerint "elsősorban a romákat célozza", az új választási rendszer tervezetét és az LMP javaslatát az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetségére, valamint az új egyházügyi törvényt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!