Nagyvilág

2011.07.19. 13:29

Cáfolják az UMDSZ elnökének leköszönését

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a Kárpáti Igaz Szó keddi kiadásában hírlapi kacsának nevezték egyes ukrán sajtóorgánumok híradását arról, hogy Gajdos István távozik a szövetség éléről.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség a Kárpáti Igaz Szó keddi kiadásában hírlapi kacsának nevezték egyes ukrán sajtóorgánumok híradását arról, hogy Gajdos István távozik a szövetség éléről.A „jólértesült” ukrán hírportálok tudni vélik, hogy Gajdos István elhatározása az Ukrajnai Magyar Demokrata Párton belüli konfliktusok és a kárpátaljai magyar szervezetek közötti növekvő feszültség következménye. A döntésben – állításuk szerint – közrejátszott az is, hogy a jelenlegi budapesti kormányzat ignorálja az UMDSZ-t.

Mivel az UMDSZ elnöke – aki egyben Beregszász polgármestere – jelenleg külföldön nyaral, a Kárpáti Igaz Szó az ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet alelnökeitől kért információt.

– Soha nem vettem részt olyan fórumon, ahol ez a kérdés felvetődött volna – válaszolta a lap megkeresésére Kincs Gábor, az UMDSZ egyik alelnöke. – Ez valami provokáció lehet, amivel megpróbálják rossz fényben feltüntetni a szövetségünket.

– Nyár van, a médiában tombol az uborkaszezon, s egyes sajtótermékeknél ilyenkor előfordul, hogy ha nincs „eladható” hír, akkor kreálnak egyet – szögezte le Kőszeghy Elemér, a szervezet másik alelnöke. – Nos, ilyen a két internetes portálon megjelent, másképp nem lehet mondani: ökörségekben gazdag információ is, amit egyebek mellett az is bizonyít, hogy következetesen összetévesztik az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget és az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártot.

Az álhír megjelenése nem lehet a véletlen műve

Kőszeghy szerint az álhír megjelenése nem lehet a véletlen műve. Megítélése szerint „édestestvére” annak az ugyancsak az interneten közzétett korábbi információnak, mely a másik magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét és alelnökét gyanúsította meg sokmilliós sikkasztással.

– Ha megpróbálunk választ kapni arra a kérdésre, hogy kinek, kiknek áll mindez az érdekében, alighanem jogosan fogalmazódik meg bennünk: azoknak, akik tovább akarják forgácsolni az utóbbi években amúgy is megtépázott magyar egységet, s ezáltal tovább gyengíteni a kárpátaljai magyar közösséget – közölte az UMDSZ alelnöke. – Azt hiszem, eljött az ideje annak, hogy Budapesten felismerjék: változtatni kell a mostani kirekesztő magatartáson, mert ezzel, miközben gyengíti a kárpátaljai magyarságot, lovat ad a szélsőséges ukrán politikai erők alá.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!