Nagyvilág

2011.07.25. 13:05

Távol esik tőlük az erőszak

Oslo - A norvégok többségének elege van a bevándorlókból, de megdöbbentették őket a történtek.

Oslo - A norvégok többségének elege van a bevándorlókból, de megdöbbentették őket a történtek.

A norvégok többsége egyetért az Utoeya-szigeti lövöldözővel abban, hogy a kormány túlzottan engedékeny bevándorlási politikát folytat, de a figyelemfelkeltésnek és tiltakozásnak ez a több mint kilencven halálos áldozatot követelő módja már mélyen megrázta őket – mondta Schneider Károly, egy Oslóban dolgozó magyar szakács.

Norvégiában hétfőn déli tizenkét órakor egyperces néma gyásszal emlékeztek meg a vérengzés áldozatairól, akiket valószínűleg nem teljesen véletlenszerűen választott ki a rendőr egyenruhába öltözött merénylő. Utoeya szigetén a kormányzó munkáspárt ifjúsági szekciója tartotta éves táborát, a hatalmon lévő politikusok gyerekei is ott voltak. Scneider Károly szerint pont azért választotta őket célpontként a merénylő, mert úgy gondolta, hogy a munkáspártot terheli felelősség a Norvégiába áramló menekültek tömegeiért.

Sok a bevándorló Norvégiában

Oslo lakosságának már most is legalább a fele bevándorló. Főleg Szomáliából jönnek, de sok a koszovói albán is”, mondta Schneider Károly, aki beszélgetésünk közben munkaadója, egy idős norvég hölgy véleményét is kikérte. Az európaiakkal általában nincs bajuk, mert ők hajlandóak beilleszkedni, és azért mennek, hogy dolgozzanak; „a szomáliaiak viszont csinálnak nyolc-tíz gyereket, és utána már csak a baj van velük: hol az egyik, hol a másik gyerek lesz beteg, hol meg az óvoda miatt kell hamar elmenni a munkából”, mondta. A koszovói albánok pedig „azt hiszik magukról, hogy mindenkinél előbbre valók”, ezért például előretolakszanak a sorban, ami kimondottan zavarja az őslakosokat.

Schenider Károly munkaadója szerint a norvégok nem voltak felkészülve ilyen mészárlásra: a helyiektől az erőszak minden formája távol esik, itt gyakorlatilag háború sem volt. A mészérlás óta a döbbenet vett erőt rajtuk, hogy velük ilyesmi megtörténhetett; csendesen, de tovább zajlik az élet. Azzal mindenki egyetért, hogy a merénylő „nem normális”, de már egyre többen sokallják a menekülteket, főleg a hőborús övezetekből érkezőket, mert ők rendelkeznek bizonyos kiváltságokkal, amikkel sokuk visszaél.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!