Nagyvilág

2011.08.13. 18:23

Elkelt Nagy-Britannia legdrágább háza, a Park Place

London (MTI) - Eladták Nagy-Britannia legdrágább házát, a Park Place-t. A 300 éves kastélyért 140 millió fontot fizetett egy orosz vevő.

London (MTI) - Eladták Nagy-Britannia legdrágább házát, a Park Place-t. A 300 éves kastélyért 140 millió fontot fizetett egy orosz vevő.

A Park Place nevű műemlék épületet Remenham faluban található, Oxfordshire-ben. Az épület több mint 3300 négyzetméter. A francia-olasz stílusban épült kastély egykor II. György angol király fiáé, Frigyes walesi hercegé volt, de az épület korábbi tulajdonosai között volt egy görög hajómágnás és a helyi önkormányzat is, utóbbi iskolát alakított ki benne.

A kastélyhoz 80 holdnyi földterület, kisebb műemlékek, házak, istállók és csónakház is tartozik.

A birtokot 2007-ben 42 millió fontért vásárolta meg korábbi tulajdonosa, az összeg akkor a legmagasabb ár volt, amelyet valaha vidéki ingatlanért fizettek az országban. Az akkori tulajdonos később a kastélyt, mielőtt eladta volna.

140 millió font

A 140 millió font, amelyet egy meg nem nevezett orosz vásárló fizetett ki a birtokért, a legnagyobb összeg, amelyért valaha ingatlant értékesítettek Nagy-Britanniában.

A rekordot eddig egy London központjában lévő épület tartotta 136 millió fonttal. Ingatlanügynökök szerint a londoni ingatlan némi felújítás után akár 200 millió fontot is érhet. A környéken az elmúlt két hónapban négy lakást adtak el 60 millió font feletti összegért.

Szakértők szerint a rekordösszegű értékesítés azt bizonyítja, hogy a válság ellenére a különösen nagy értékű ingatlanok piaca továbbra is virágzik. Az elmúlt években több nagy értékű ingatlan is gazdát cserélt Délkelet-Angliában, és nincs jele annak, hogy ezt a trendet befolyásolná a gazdasági helyzet. Az ingatlanpiac felső szegmensében található épületeket otthonként és befektetésként is szívesen vásárolják a tehetős vevők, akik közül többen Európa kevésbé stabil gazdasággal bíró déli és keleti országaiból érkeznek.

A brit ingatlanpiac többi részén azonban továbbra is stagnálnak az árak.

Bolczek Krisztina, az MTI különtudósítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!