Nagyvilág

2011.08.23. 10:19

Fekete szeptember

Az alaptétel szerint csak az tud vezetővé válni, akit követnek. Különösen igaz ez akkor, ha hosszú időn keresztül szeretné a csoport, népesség, ország vezetését ellátni. <strong>Pap Gyula jegyzete.</strong>

Líbia változatos életutat maga mögött tudó első embere – innen nézve – nem sokszor tudott a jó ügyek mellé állni. Neve a terrorizmussal, a merényletek finanszírozásával kapcsolatban szerepelt legtöbbet a világsajtóban. Ha eszménye, az arab egység sokakat magával ragadott is, még többen voltak, akik nem vele képzelték el ezt az összefogást. Az ország sorsa bizonytalan, talán már nem tud a korábbiakhoz hasonlóan visszatérni a diktátor, de kiszámíthatatlan a hatalmát elvesztő kényúr reakciója. Kritikus helyzetet eredményez az is, ha egymásnak esik a különféle vallási, törzsi érdekek mentén szétszabdalt líbiai társadalom. A legrosszabb, polgárháborús forgatókönyv a vérveszteség mellett hozhatja a korábbi rezsim átállt vezetőinek hatalmát, mely nem feltétlenül a demokratikus irányba visz.

Nem tudni hol van Kadhafi és mi lesz a sorsa, de a leginkább az valószínűsíthető, hogy ezúttal reá vár a fekete szeptember.

Pap Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!