Nagyvilág

2011.08.28. 10:09

Magyar hegymászók is bajba kerültek Ausztriában egy hóviharban

Bécs (MTI) - Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton az osztrák Alpokban.

Bécs (MTI) - Helikopterrel mentettek meg több hegymászócsoportot, köztük az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint két magyart is a hidegfront miatt támadt hóviharban szombaton az osztrák Alpokban.Két budapesti hegymászó délután adott le segélyhívást arról, hogy a leesett új hó miatt a Dachstein déli oldalán rekedtek. A térségen átvonuló heves viharok miatt csak fél hétkor tudott a segítségükre indulni az ÖAMTC egyik mentőhelikoptere és a salzburgi rendőrség egyik helikoptere. Röviddel este hét óra után kezdődött meg a mentésük. Az éjszaka közeledte miatt a mentőhelikopter pilótája úgy döntött, hogy kötelet eresztenek le, és úgy mentik ki őket. Fél órával később kihűlve, de sérülések nélkül a schladmingi kórházba került a két magyar.

"Szó szerint az utolsó pillanatban mentettük meg őket. A sziklafalon biztosan nem élték volna túl az éjszakát" - fogalmazott a közlemény szerint a pilóta.

Előzőleg egy másik csapatot viszonylag könnyen, a hegyi felvonó segítségével biztonságba helyeztek. Az ORF rádió internetes cikke szerint ők is magyarok. Az ÖAMTC beszámolója szerint két cseh alpinistát rendőrségi helikopterrel szállítottak le a Dachsteinről. Az autóklub ügyeletese közölte az MTI-vel: tudomása szerint épségben, illetve legfeljebb kisebb sérülésekkel kerültek ki a kalandból.

A salzburgi rendőrség egy vasárnapi közleményében arról adott hírt, hogy a Hochkönig-masszívumon két német hegymászó került bajba. Ők délután fél háromkor adtak le segélyhívást. A Königsjodler mászóösvény alsó egyharmadánál, mintegy kétezer-hatszáz méter tengerszint feletti magasságban jártak, amikor egy villámcsapás következtében mindketten megsérültek. Mentésük éjfél után fejeződött be - közölte a rendőrség.

- Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!