Nagyvilág

2011.08.28. 08:16

Mégsem tetszik a pápaszobor

Róma (MTI) - Róma városa mégiscsak úgy döntött, szépítésre szorul II. János Pál néhány hónapja felavatott szobra. A pápát ábrázoló alkotás csak a művésznek tetszik, aki nemet mondott arra, hogy a szobrot megváltoztassa.

Róma (MTI) - Róma városa mégiscsak úgy döntött, szépítésre szorul II. János Pál néhány hónapja felavatott szobra. A pápát ábrázoló alkotás csak a művésznek tetszik, aki nemet mondott arra, hogy a szobrot megváltoztassa.A legőszintébb az a római volt, aki egyik éjszaka letakarta II. János Pál szobrát így nyilatkoztatva ki nemtetszését. Boldoggá avatásának alkalmából májusban avatták fel a lengyel pápa öt méter magas bronzszobrát a római Termini pályaudvar előtti téren. Oliviero Rainaldi alkotása kezdettől fogva vegyes fogadtatásra talált: a szobrot felavató Gianni Alemanno főpolgármester modernnek és szuggesztívnek nevezte, a L Osservatore Romano szentszéki napilap viszont csúnyának titulálta a formája miatt a rómaiak által üres őrtoronynak és Barbapapának elkeresztelt szobrot. A II. János Pálhoz méltóbb alkotás érdekében aláírásgyűjtés is indult, ezért az önkormányzat végül szakbizottságra bízta a döntést. Az úgynevezett bölcsek tanácsa a szobor módosításáról határozott, például arról, hogy az alkotásnak legyen kisebb a feje, legyen nyaka és másfajta legyen a palástja is.

Rainaldi leszögezte, egy milimétert sem hajlandó változtatni a szobron. A Róma város szépségéért felelős kulturális bizottság elnöke, Federico Mollicone a sajtónak úgy nyilatkozott, baj akkor történt, amikor a polgármesteri hivatal az egyszerű tervrajz alapján, előzetes gipszmodell nélkül rendelte meg a szobrot. Ha pedig Rainaldi nem hajlandó rá, szeptemberben másik alkotóra bízzák a szobor szépítését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!