Nagyvilág

2011.08.20. 13:01

Skót hivatalos vizsgálat újra igazolta a lockerbie-i merénylő elengedését

 London (MTI) - Két évvel a lockerbie-i merénylő szabadon engedése után egy hivatalos vizsgálat megállapította, helyes lépés volt az elkövető elengedése - közölte szombaton a skót kormány.

 London (MTI) - Két évvel a lockerbie-i merénylő szabadon engedése után egy hivatalos vizsgálat megállapította, helyes lépés volt az elkövető elengedése - közölte szombaton a skót kormány.

A kormány szerint Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahit, akinél előzőleg prosztatarákot diagnosztizáltak, nem gazdasági, politikai vagy diplomáciai okokból, hanem "könyörületességből" engedték el. Amikor a férfit kiengedték a börtönből, az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki. A férfi azonban ma is él. Al-Megrahi, a skóciai Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltje líbiai titkosszolgálati ügynök volt. 2001-ben ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre. Az egykori Pan Am amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas. 2009-es szabadon bocsátása után al-Megrahit hősként ünnepelték Líbiában. Egy skót kormányszóvivő most kijelentette: a két évig tartó, átfogó vizsgálat megállapította, hogy csakis könyörületességi okokból engedték el al-Megrahit, és "akár egyetért valaki a döntéssel, akár kifogásolja azt, el kell fogadnia, hogy a skót törvények alapján engedték el, azért, mert halálos betegséget állapítottak meg nála". A lockerbie-i merénylet áldozatainak családjai kifogásolták a lépést, és Barack Obama amerikai elnök sem helyeselte azt. Az egykori merénylő a múlt hónap végén megjelent egy Moammer Kadhafit támogató gyűlésen, a líbiai állami televízió egy fehér turbánt viselő és kerekesszékben ülő férfit mutatott egy gyűlés közvetítésében, akiről azt állították, hogy Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi. Egy a BBC-nek nyilatkozó brit orvosprofesszor szerint al-Megrahit valószínűleg olyan, hormontartalmú gyógyszerekkel tartják máig életben, amelyek nem érhetők el Nagy-Britanniában.településszerkezetre.

- MTI, Bolczek Krisztina -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!